Arbetslösh etsskyddet

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Hur mycket får man i aktivitetsstöd – aktivitetsstöd 2023

A-skyddet

info@a-skyddet.se
För att kunna få aktivitetsstöd ska du först vara inskriven i Arbetsförmedlingen där du deltar i ett program. Det är Försäkringskassan som betalar ut ersättningen och inte Arbetsförmedlingen. Den ersättning du får kallas aktivitetsstöd och betalas endast ut till dig som uppfyller villkoren för a-kassa.

Gå med i A-skyddet här – så får du stor trygghet under hela ditt arbetsliv.

Aktivitetsstöd betalas vanligtvis ut den 26:e varje månad. Du kan se din preliminära utbetalning som visar hur mycket pengar du ska få. Lite längre kan du se en tabell på hur mycket du får i aktivitetsstöd om deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen.

Hur mycket får man i aktivitetsstöd? Samt hur mycket man får i utvecklingsersättning? Du får olika stora belopp beroende på hur gammal du är och om du är medlem samt uppfyller alla villkoren för a-kassa. Läs mer nedan om aktivitetsstöd Försäkringskassans belopp.

Om du är 25 år eller äldre

Du som har fyllt 25 år eller är äldre får aktivitetsstöd. Skatt ska betalas på aktivitetsstödet.

Är du med i a-kassan och uppfyller alla regler och villkor får a-kassa får du aktivitetsstöd som motsvarar den dagpenning du fick från a-kassan. Om dina ersättningsdagar från a-kassan tar slut kommer du att få ersättning med ett belopp som motsvararar din a-kassas lägsta nivå.

Skulle du inte uppfylla regler och villkor för a-kassa får du ersättning med 223 kronor per dag. Om du är med i ett program hos Arbetsförmedlingen kan dina ersättningsdagar pågå i maximalt 450 dagar.

Om du är 18–24 år och uppfyller regler och villkor för a‑kassa

Du som uppfyller alla regler och villkor för a-kassa och är mellan 18 och 24 år får aktivitetsstöd. Skatt ska betalas på aktivitetsstödet.

Om du uppfyller reglerna och villkoren för a-kassa får du aktivitetsstöd som motsvarar den dagpenning du fick från a-kassan. Om dina ersättningsdagar från a-kassan tar slut kommer du att få ersättning med ett belopp som motsvararar din a-kassas lägsta nivå – endast så länge du är medlem i a-kassan.

Om du är 18–24 år och inte uppfyller reglerna och villkoren för a‑kassa

Du som är 18–24 år och inte uppfyller reglerna och villkoren för a‑kassa, exempelvis om du inte är med i a-kassan eller om du inte har varit medlem tillräckligt länge får ersättning som heter utvecklingsersättning.

Utvecklingsersättningen är

  • 183 kronor per dag får du om du har gymnasieexamen från ett nationellt program, intyg från gymnasiet eller liknande, eller om du har fyllt 20 år och studerar på en studiemotiverande folkhögskolekurs
  • 57 kronor per dag får du om inget ovan gäller dig.

Du betalar ingen skatt på utvecklingsersättning.

A-skyddet

info@a-skyddet.se