Arbetslösh etsskyddet

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Löneanspråk – så fungerar det

A-skyddet

info@a-skyddet.se
Gå med i a-skyddet idag för din trygghet under arbetslivet.
Löneanspråk betyder att du gör anspråk på en viss lön du vill ha. Du kan skicka in löneanspråket till arbetsgivaren vid ett nytt jobb eller när du själv anser att du bör eller kan få en lönehöjning – och därmed gör anspråk på en ny lön. Innan du lämnar in ett löneanspråk ska du värdera dina kunskaper, erfarenhet och dina prestationer för företaget. Tänk ut vad du gör eller kan göra som är bra för företaget och som motiverar ditt löneanspråk. Skicka sedan in ditt löneanspråk till arbetsgivaren.

Du kan skicka in ett löneanspråk på flera olika sätt. När du skickar in ett nytt krav på vilken lön du har ska du kunna motivera lönen, exempelvis genom att förklara för arbetsgivaren på vilket sätt du arbetar som ger mervärde åt företaget. Om arbetsgivaren känner till att du är en av de bättre medarbetarna har du alltid större chanser till lönehöjning. Börja med att skriva ned dina kunskaper och prestationer.

Är det ett nytt jobb du har fått och ska skicka in ett löneanspråk kan du värdera dina kunskaper och prestationer samt kontrollera vad marknaden betalar ut i lön. Det kan du göra genom att söka på ditt yrke för att se medianlönen.

Du kan skicka ditt löneanspråk direkt i din jobbansökan – om det är ett nytt jobb du ansöker om. Det är också vanligt att du skickar ett löneanspråk via mail där du närmare förklarar varför du gör anspråk på en viss lön. Motivera kort och gott varför du vill ha den lönen du begär. Skriv inte för mycket.

Löneanspråk via mail

Om du begär en viss lön kan du förbereda en text som du senare skickat via mail till din arbetsgivare. Försök att vara så kort med uppgiftsrik som möjligt. Skriv ned 3-6 punkter varför du gör anspråk på den lönen du vill ha.

Motivera löneanspråket med att ange din kompetens, erfarenhet och eventuella prestationer på marknaden du är yrkesverksam i.

Löneanspråk mall exempel

Löneanspråk är ditt lönekrav, alltså den lönen du kräver av din arbetsgivare för att du ska komma till arbetsplatsen och utföra alla uppgifter som krävs. Här nedan ger vi ett exempel på löneanspråk i en mall som du kan använda.

Exempel:

Vilken är den lägsta lönen du kan acceptera? Tänk på vilken minimumlön du kan acceptera men säg den inte högt. Räkna på hur dina kostnader ser ut och hur du vill leva för att må bra. Gå inte under den lönen.

Lägg inte alla goda kort på bordet på en gång. När du har en konversation med arbetsgivare så ska du inte presentera allt det bästa du har att erbjuda på en gång. Även om du inte får den lön du vill ha på en gång kan du använda din argument inför nästa löneförhandling. Tänk därför på att föra ett givande samtal med din arbetsgivare – där både du och arbetsgivaren för fram allt. När du vet mer om hur din arbetsgivare tänker kan du använda dennes logik inför ny löneförhandling.

Använd ett fint och respektabelt språk. När du pratar med din arbetsgivare är det mycket viktigt att du för ett samtal på ett professionellt sätt. Använd ett lugnt och sakligt språk genom att lägga fram din argumentation på ett stabilt sätt. Visa att du kräver mycket av dig själv och inte av arbetsgivaren, om du gör det på riktigt kommer det att vara till din fördel inför löneanspråk.

Använd inte personliga argument. Prata inte i termer om familj, fru eller man och att du måste försörja dessa och därför behöver en viss lön, för att exempelvis betala räkningar. Alla människor har en familj att ta hand om. Arbetsgivare räknar på vad du kan tillföra till företaget så att företag blir större och starkare ekonomiskt och inget annat. När ekonomin blir starkare kommer det vara enklare för dig att få den lönen du vill ha. Använd endast argument om dina prestationer och inget annat. Det är alltså viktigt att inte kräva pengar som egentligen är omöjliga att betala ut. Arbetar du bättre har du större chanser att få en bättre lön.

Kom ihåg vad arbetsgivaren har sagt. Efter mötet om ditt löneanspråk är det bra om du antecknar vad ni har kommit överens om. Detta är bra för ett nytt löneanspråk som du kan skicka in i framtiden.

Gå med i a-skyddet

Klicka här för att gå med i a-skyddet. Alla kan gå med.

Se till att gå med i a-skyddet så att inte a-kassan betalar ut för lite i pengar till dig. Om felaktiga utbetalningar sker från a-kassan riskerar du att få leva på mindre pengar när du är arbetslös. A-kassan kan även felaktigt besluta om avstängningsdagar. Skulle du bli avstängd i 45 dagar får du ingen ersättning under tiden. 45 dagar är många dagar som kan göra det jobbigt för dig under tiden du inte har jobb och behöver pengar.

Se därför till att bli medlem i a-skyddet som skyddar dig från att få för lite i pengar från a-kassan.

A-skyddet

info@a-skyddet.se