Arbetslösh etsskyddet

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Nackdelar med att gå ner i arbetstid

A-skyddet

info@a-skyddet.se
Gå med i a-skyddet – skydda din lön under hela ditt arbetsliv
Du som funderar på att gå ner i arbetstid bör tänka på flera viktiga saker. Visst kan det kännas riktigt skönt att arbeta mindre och få mer tid till andra projekt i livet. Kanske vill du resa mer eller prova på att driva ett eget företag. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att veta vad som gäller.

Gå med i a-skyddet här – skydda din lön under hela ditt arbetsliv.

När du går ner i arbetstid går du också ner i lön. För att kunna gå ner i arbetstid ska du vara beredd på att få mindre i lön. Kom ihåg att dina förminskade arbetstider kommer att påverka din a-kassa, sjukpenning och din framtid pension som blir lägre. Se därför till att överväga om mindre arbetstid är något för dig.

Om du vill gå ner i arbetstid måste din arbetsgivare först godkänna din begäran. Det är din arbetsgivare som beslutar och bestämmer din arbetstid. Du har dock enligt lag rätt att gå ner i arbetstid om du är småbarnsförälder eller om du studerar samtidigt som du arbetar. I dessa fall behöver du inte ansöka om att få ner i arbetstid, dock ska du meddela arbetsgivaren.

Nackdelarna är stora

Du får mindre lön när du minskar din arbetstid, vilket kan påverka ditt liv till det sämre. Kalkylera därför om du verkligen har råd att gå ner i arbetstid. Du får en försämrad pension när du går ner i arbetstid. Fundera på om du kan leva med mindre pengar när du går i pension. Du får också mindre sjukpenning och lägre a-kassa.

Väg upp ditt individuella liv och tänk på nackdelarna med att gå ner i arbetstid. Om du väljer att gå ner i arbetstid utan att kalkylera kan det få många dåliga konsekvenser i framtiden. Det är därför bra att du har all fakta innan du beslutar dig.

Exempeltabell och kalkyllön

Vi kalkylerar på vad du ungefär skulle få i lön om du arbetar en viss procent av din fulla arbetstid. vi räknar på bruttolönen 32 000 kr och att du är bosatt i Stockholm.

Jobba 80 procent – ger en cirka lön på 25 600

Jobba 75 procent – ger en cirka lön på 24 000

Jobba 70 procent – ger en cirka lön på 22 400

Jobba 65 procent – ger en cirka lön på 20 800

Jobba 60 procent – ger en cirka lön på 19 200

Jobba 55 procent – ger en cirka lön på 17 600

Jobba 50 procent – ger en cirka lön på 16 000

Gå med i a-skyddet

Gå med i a-skyddet här

Vad händer om du får för lite i ersättning? Många har inte råd att få för lite i pengar. Om problem skulle uppstå ingår juridisk hjälp av a-skyddet. Som arbetstagare kan det vara viktigt att ha ett extra skydd.

Tänk på a-skyddet innan du blir av med jobbet, får för lite i ersättning eller om du exempelvis skulle bli avstängd från a-kassan.

A-skyddet

info@a-skyddet.se