Arbetslösh etsskyddet

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Så är reglerna för karens och ersättning från a-kassan

A-skyddet

info@a-skyddet.se
När du har blivit arbetslös, exempelvis på grund av sjukdom, uppsägning, arbetsbrist eller annan orsak är det viktigt att du tänker på att alla a-kassor har karensdagar. Det är alltid SEX dagars karens för alla som får a-kassa. När dina karensdagar är avklarade börjar du få din ersättning utbetald. Du ska ansöka om ersättning hos din a-kassa genom att du börjar tidrapportera.

Karensdagar är en form av självrisk som försäkringar har. Karensdag är en dag då du inte arbetar och som du inte får ersättning för. Under perioden 3 januari 2022 till och med den 1 januari 2023 beslutade regeringen via riksdagen att tillfälligt sänka karensdagar till två dagar. Den perioden har nu löpt ut, vilket innebär att alla a-kassor återgår till att tillämpa sex karensdagar innan du får din ersättning.

Du behöver inte ta hänsyn till karensdagarna när du väljer vilken a-kassa du vill bli medlem i.

Under karensdagarna får du ingen ersättning från a-kassan

När du inte får ersättning under första sex dagar är bör du tänka på att att du har lite extra pengar. För att klara dig bättre under karenstiden är det därför bra om du har sparade pengar så att du klarar dig. Om du exempel vet att du kommer bli av med arbetet kan du spara lite av dina sista månadslöner inför dina karensdagar.

För att vara säker på att du får rätt ersättning av a-kassan ska du gå med i A-skyddet som arbetar för att alla medlemmar i alla a-kassor ska få rätt ersättning. Med arbetslöshetsskyddet får du en trygghet som minimerar riskerna med att du får för lite i ersättning.

Blanda inte ihop avstängningsdagar med karensdagar

Blanda inte ihop avstängningsdagar med karensdagar, då avstängningar sker av annan anledning än påbörjad ersättning. Exempel på orsaker då du kan bli avstängd är att du säger upp dig själv utan rimlig orsak, att du inte följer anvisningar från Arbetsförmedlingen, att du missar uppmaningar från din a-kassa.

För att du ska minimera riskerna med att få avstängningsdagar som är felaktiga är det bra om du går med i A-skyddet.

Gå med i A-skyddet

För att få ett fullgott skydd om du skulle bli arbetslös bör du gå med i A-skyddet. Du kan läsa mer information om skyddet och bli medlem här.

Alla har rätt att gå med. Alla som arbetar i Sverige har rätt att bli medlem, oavsett vilket yrke du har eller vilken bransch du är verksam i.

A-skyddet

info@a-skyddet.se