Arbetslösh etsskyddet

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Vi skyddar dina pengar – slipp förödande konsekvenser

Vilket fackförbund ska jag välja

A-skyddet

info@a-skyddet.se
Du som funderar över vilket fackförbund du ska välja ska vända dig till ett fackförbund inom ditt yrke. En del fackförbund accepterar endast medlemmar inom en viss bransch beroende på vilket yrke du har. Du hittar rätt fackförbund genom att söka på ditt yrke. När du går med i ett fackförbund bör du veta som gäller. Bland annat kan du inte få hjälp med ärenden som rör din ersättning från a-kassan på grund av arbetslöshet. Det hjälper A-skyddet till med.

Gå med i A-skyddet idag!

Vad är facket? Facket är en facklig organisation som samlar medlemmar, vilka är arbetstagare. Varje fack samlar medlemmar inom en viss bransch eller sektor. Fackets medlemmar röstar fram förtroendevalda som representerar arbetstagarna i förhandlingar med arbetsgivarna.

Vad gör facket? Facket arbetar med att göra arbetslivet och livet därtill enklare för arbetstagarna. Bland annat är det facket som formar och tar fram kollektivavtalen som sedan reglerar arbetsvillkoren på en arbetsplats. Exempelvis löner och ersättningar till arbetstagarna. Utan facket skulle det inte finnas några ombud som kan tala för arbetstagarna.

I ett fack utses facklig representant som företräder medlemmarna. Representanterna har olika uppgifter, exempelvis: rekrytera medlemmar, förmedla information, engagera medlemmarna och förhandla med arbetsgivaren. När problem uppstår mellan arbetsgivare och arbetstagare är förhandling den metod som oftast används. Det kan därför vara värt att vara med i facket.

Vanliga frågor om facket

Vilket fackförbund tillhör jag? Du måste själv aktivt gå med i ett fackförbund och tillhör inget fackförbund per automatik. Det finns över 50 fackförbund i Sverige.

Vilket fackförbund är bäst? Alla fackförbund arbetar mer eller mindre likadant. Du ska inte söka efter det bästa fackförbunden i första hand utan sök efter fackförbund som accepterar dig som medlem beroende på vilken yrkesroll du har och vilken bransch du är aktiv i.

Vilket fack ska jag gå med i? Du kan söka efter fackförbund här genom att knappa in din yrkesroll.

Byta fackförbund? Ja, du kan självklart byta fackförbund om du så önskar. Ring och kontrollera med olika fack vad som passar dig bäst och vilka förmåner som erbjuds.

Gå med i A-skyddet

Facket går du med i om du tror att du kan få problem på arbetsplatsen. A-skyddet däremot är bland det viktigaste medlemskapet som handlar om dina pengar du får i ersättning när du blir arbetslös. Se till att skydda dig mot för lite ersättningar från a-kassan.

Alla har rätt att gå med i A-skyddet oavsett vilken yrkesroll du har. A-skyddet accepterar alla medlemmar, vilket innebär att du kan gå med i A-skyddet oberoende vilket arbete du har eller bransch du är verksam i.

Läs mer om att bli medlem här.

A-skyddet

info@a-skyddet.se